در روز دوشنبه 23 مهر 97 دانش آموزان پایه یازدهم انسانی از کتابخانه ملی بازدید کردند.
کتابخانه ملی ایران حافظ هویت ملی و فرهنگی ایران و گنجینه ی اطلاعات کشور است. آشنایی با این مرکز به دلیل ماهیت آموزشی و پژوهشی مهمی که در کشور داراست از جمله اهداف این بازدید بود. در این بازدید دانش آموزان علاوه بر دیدار از فضا و معماری (که جزو منحصر به فرد ترین سازه های کتابخانه ای در دنیاست) با تالارها و بخش های مختلف کتابخانه ملی آشنا شدند.
تالار رودکی )ویژه نابینایان و معلولان) از جمله این تالارها بود. هدف از راه اندازی این واحد ارائه خدمات به نابینایان و کم بینایان و تهیه مجموعه ای از منابع مطالعاتی و تحقیقاتی آنان است. جستجو در اینترنت و استفاده از رایانه به کمک برجسته نگار و نرم افزارهای پکجاز، رایت سی دی، کپی و پرینت از منابع اطلاعاتی نابینایی، ارائه خدمات جستجو در منابع و راهنمایی نابینایان به قسمت های مختلف کتابخانه، استفاده از کتب گویا در محل کتابخانه، چاپ تصاویر توسط دستگاه حرارتی، استفاده از دستگاه به دید برای کم بینایان و اطلاع رسانی از طریق سایت از جمله خدمات ارائه شده به نابینایان و کم بینایان است که دانش آموزان از نزدیک آنها را بررسی کردند.
تماشای فیلم 30 دقیقه ای از بخش های مختلف سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به دانش آموزان کمک کرد که علاوه بر تاریخچه با نحوه گردآوری و نگهداری منابع در طول سالها و بخش هایی که محدودیت رفت و آمد و بازدید حضوری هست مانند بخش سازماندهی، مرمت، مخزن ها، نوبت شبانه، سرای پژوهش خدمات بین الملل و خدمات مرجع مجازی آشنا شوند.
در انتها دانش آموزان از "موزه کتاب و میراث مستند ایران" بازدید کردند.
»موزه کتاب و میراث مستند ایران «در قالب نمایشگاه های فصلی و موضوعی، آثار شاخص از حوزه های مختلف سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران را که شامل نسخ خطی و کهن، نفایس، نشریات، مرقعات، منابع غیركتابی، اسناد خطی و آثار هنری میشود در معرض دید عموم قرار میدهد. این نمایشگاه ها با توجه به غنی بودن مخازن سازمان از منابعی که تحت شرایط ویژه حفاظت می شوند به صورت فصلی و متناسب با مناسبت خاص تاریخی به صورت چرخشی تغییر میکنند. در نمایشگاه های موضوعی نیز بر حسب رویدادهای تاریخی، علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی، آثار منتخب و مرتبط در غالب یک مجموعه و یا به صورت مستقل در معرض دید پژوهشگران و علاقه مندان این آثار قرار میگیرد. طول دوره های برپایی این نوع نمایشگاه ها بسته به شرایط و ارزش آثار و همینطور سطح استقبال مخاطبین متغیراست.
دانش آموزان در موزه با قدیمی ترین کتاب های درسی ایران، همچنین کهن ترین آثارکتابت (نسخ خطی، چاپ سنگی و سربی) در موضوعات مختلف و قدیمی ترین نقشه تهران با جزئیات گردآوری، ارزشیابی، و نگهداری آنها آشنا شدند.
کتاب در ایران تاریخی بلند بالا دارد چنانکه کهن ترین اسناد پیدایش کتاب و نه کتابت را به دوران هخامنشیان نسبت میدهند. جمع آوری، مرمت و حفاظت از نسخ خطی ارزشمند، نفایس ماندگار و اسناد کهن در سازمان اسناد و کتابخانهی ملی انجام و در مخازن نگهداری میشود.
امیدوار است که با آشنایی دانش آموزان با این مکان و ایجاد انگیزه به ارتقای سطح علمی، مطالعاتی و فرهنگی کشورمان کمک کنیم.